Ondersteuning

De Meerwaarde heeft een Leerplan (zie schoolgids.demeerwaarde.nl/vmbo/begeleiding). Hierin staat o.a. onze pedagogische opdracht beschreven, welke richtinggevend is voor ons handelen: “Op De Meerwaarde zien wij in elke situatie als onze opdracht: verantwoordelijkheid dragen om jonge mensen in hun gang naar volwassenheid uit te dagen en te ondersteunen. Dat wil zeggen dat wij ons met leerlingen verbinden, ons door hen laten aanspreken en richting en inhoud geven aan het proces van volwassen worden.”

Binnen (en buiten) het mentoraat begeleiden we leerlingen naar volwassenheid, zodat zij in de maatschappij van betekenis kunnen zijn. Dit doen we door leerlingen te ondersteunen in het zich verbinden met:
1. zichzelf;
2. elkaar;
3. én de wereld om hen heen.

Deze begeleiding is zowel leerling- als groepsgericht. Aan de ene kant ondersteunen we de leerling in zijn/haar eigen ontwikkeling. Aan de andere kant zijn we ook gericht op het vormen van de klas tot een community. Door samen te leren leven (in die groep) ontwikkelt elke leerling zich. Doordat elke leerling zich ontwikkelt, verdiept ook de groep zich verder en komt er ruimte om de leerling te laten inzien wat zijn of haar rol is t.o.v. de wereld om hen heen.

Uitgangspunten

Om met elkaar de juiste begeleiding te geven, werken we met verschillende uitgangspunten:

  • We zien de leerling binnen zijn/haar eigen context van bijv. het gezin, de puberteit, levenservaringen en netwerk.
  • In het mentoraat en in het vormgeven van het leerproces van de leerling, gaan we uit van een gedeelde verantwoordelijkheid tussen leerling, ouders, school en omgeving. Hierin werken we vanuit de dynamische driehoek waarbij ouders, leerling en school elkaar geïnformeerd houden en samenwerken. Zowel docenten, de mentor als ouders houden zicht op de ontwikkeling van het kind en erkennen hierin ieders rol.
  • Begeleiding van leerlingen vindt zoveel mogelijk plaats dichtbij de leerling in hun thuisbasis: dit zijn onze teams, waarbij we vanuit nabijheid werken. Elke leerling wordt gezien en iedereen mag er zijn. De mentor signaleert vroegtijdig zorgen, houdt zicht op de ontwikkeling van de leerling en zorgt dat passende ondersteuning wordt ingezet.
  • De mentor is de spil in het onderwijs rond de leerling. De mentor als spil betekent niet dat de mentor alles zelf uitvoert, maar wel dat deze actief lijnen bij elkaar houdt en zicht heeft op wat er rond een leerling speelt en gebeurt.
  • De leerling krijgt stapsgewijs meer verantwoordelijkheid in zijn/haar eigen ontwikkeling, wordt hierin aangemoedigd en op aangesproken.
  • In het mentoraat is aandacht voor verschillende thema’s, zoals leren leren, sociaal-emotionele ontwikkeling, groepsdynamiek, burgerschap en loopbaanoriëntatie (LOB).
  • Wanneer blijkt dat het onderwijs moeilijk gaat, of zelfs niet lukt, zoeken we samen naar wat hieraan ten grondslag ligt: waar komt dit vandaan, wie kan wat beïnvloeden en welke ondersteuningsbehoeften hebben betrokkenen? Mentor blijft in contact met de leerling ook als het onderwijsproces moeizaam verloopt.

Meer lezen over onze ondersteuning?

Lees meer over onze basisondersteuning, begeleiding bij dyslexie, dyscalculie en NT2 en over onze expertgroepen in onze schoolgids via schoolgids.demeerwaarde.nl